ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Ο Στυλιανός Περδίκης γεννήθηκε στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας στα 1959. Μετά την ολοκλήρωση των εγκυκλίων γραμμάτων και της στρατιωτικής του θητείας σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (1977 -1981) και ακολούθως με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών της Ελλάδος έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1982-1985). Περιοδικά εργάστηκε στο Τμήμα Αρχαιοτήτων σε ανασκαφές και στην καταγραφή των εικόνων και των κειμηλίων των ναών της Λευκωσίας.

Από το 1985 εργάζεται στην Ιερά Μονή Κύκκου, όπου ενεπλάκη στη σύσταση και λειτουργία του Κέντρου Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου. Ταυτόχρονα πραγματοποίησε έρευνες στο παλαιό αρχείο της Μονής Κύκκου, απ’ όπου και δημοσίευσε σε δύο τόμους δικαιοπρακτικά έγγραφα των ετών 1619 – 1749, ενώ είναι προς έκδοση ο τρίτος τόμος.

Ανέλαβε τη σύσταση και λειτουργία του Μουσείου της Ιεράς Μονής Κύκκου (1992), του οποίου είναι διευθυντής.

Επικεφαλής ομάδας αρχιτεκτόνων – πολιτικών μηχανικών και συντηρητών διεκπεραίωσε την αποκατάσταση της ερειπωμένης μονής της Παναγίας του Σίντη στην Πενταλιά της Πάφου (1994 – 97). Η εργασία αυτή βραβεύτηκε με τιμητικό δίπλωμα από την Εουρώπα Νόστρα (1997) για την επιτυχή συντήρηση / αποκατάσταση με τη χρήση ορθών τεχνικών μεθόδων και για τον σεβασμό και τη διατήρηση του χαρακτήρα του μνημείου.

Από το 2008 διευθύνει συστηματική αρχαιολογική ανασκαφή, που πραγματοποιείται στον Πύργο Τηλλυρίας και η οποία έφερε στο φως μεσαιωνικό συγκρότημα, πιθανόν τοπική φεουδαρχική έπαυλη.

Οργάνωσε ή συμμετείχε σε συνέδρια και εκθέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό. Τα δημοσιεύματά του αφορούν στην Ιστορία, Αρχαιολογία και Τέχνη της Βυζαντινής και μεταβυζαντινής Κύπρου.

Αυτοτελείς εκδόσεις:

  • 1989: Η Μονή Κύκκου, ο Αρχιμανδρίτης Κυπριανός και ο τυπογράφος Μιχαήλ Γλυκής, Λευκωσία.
  • 1997: Οδηγός Επισκεπτών Μουσείου Ιεράς Μονής Κύκκου, Λευκωσία.
  • 2004: Το ανέκδοτο έργο του Λογίζου σκευοφύλακα Λευκάρων: «Κρόνικα ήγουν χρονικό της νήσου Κύπρου», Λευκωσία.
  • 2009: Ο ναός της Παναγίας στον Μουτουλλά, Λευκωσία. Στην σειρά οδηγοί Βυζαντινών Μνημείων της Κύπρου που εξέδωσε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μόρφου.
  • 2010 επιμελήθηκε το συλλογικό έργο: Ιερά Μονή Κύκκου, εικών ανεσπέρου φωτός, Αθήνα.
  • 2014: Ο ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Πεδουλά, Λευκωσία. Στην σειρά οδηγοί Βυζαντινών Μνημείων της Κύπρου που εξέδωσε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μόρφου.

No results found