ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Λίνα Φενερίδου, Μέλος

Η Λίνα Φενερίδου γεννηθείσα στις 25/6/1980 έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής της στην Τυφλίδα της Γεωργίας. Σε μικρή ηλικία μετακόμισε με την οικογένεια της στην Ελλάδα και αργότερα στην Κύπρο, στην οποία κατοικεί μέχρι και σήμερα.

Είναι απόφοιτος του University of Nicosia και Πτυχιούχος στο Marketing. Ωστόσο η πορεία της στον τομέα των σπουδών βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, καθώς το Μεταπτυχιακό της έχει να κάνει με το LLM International-Masters of Law- στο Εταιρικό Δίκαιο στο Cardiff Metropolitan University. Εργάζεται στο δικηγορικό γραφείο ‘’ Dr. K. Chrysostomides & Co LLC’’ και συγκεκριμένα στο εταιρικό τμήμα.

Από το 2007 ως ιδρυτικό μέλος, ασχολείται συστηματικά με το Σωματείο ‘’Ένωση Ελλήνων Ποντίων Κύπρου Παναγία Σουμελά’’ και αποτελεί ενεργό μέλος σε αυτό έως και σήμερα. Ανέλαβε πολλές αρμοδιότητες για την προώθηση και την εξέλιξη του ποντιακού πολιτισμού και κουλτούρας στην τοπική κοινωνία. Συγκεκριμένα, την πρώτη περίοδο ανέλαβε χρέη ταμία, χοροδιδασκάλου, υπήρξε υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και οργανώτρια εκδηλώσεων και από το 2019 έως σήμερα είναι η πρόεδρος του Σωματείου.

Η έντονη δραστηριοποίηση της και η επιθυμία της για την προώθηση του Ποντιακού πολιτισμού οφείλεται στο γεγονός πως μεγάλωσε σε κλίμα που ενέπνεε αγάπη και υπερηφάνεια για την ποντιακή παράδοση. Οι γονείς της αφηγούνταν πολλές ιστορίες για τα ήθη και έθιμα που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους από τον Πόντο, καθώς ομιλούσαν στην ποντιακή διάλεκτο και επιπλέον, ο παππούς της παίζοντας παραδοσιακά όργανα, συνέβαλαν στην μεγάλη της αγάπη για την παράδοση.

Στο πλάι της βρίσκονται νέοι άνθρωποι με το ίδιο όραμα και αγάπη. Στόχος της, η διατήρηση της ποντιακής διαλέκτου την οποία επιχειρεί μέσα από την διδασκαλία παραδοσιακών τραγουδιών στα παιδία και στη νεολαία του Σωματείου, προβάλλοντας αυτά, μεταξύ άλλων και στη Χορωδιακή Παρέλαση του ΥΠΠΑΝ.

Το 2019, εμπνευσμένη από τον αείμνηστο κ. Μιχάλη Πιερή σκηνοθέτησε και επιμελήθηκε τη μουσικοχορευτική παράσταση ‘’Τη Λύρας Γλυκολάλεμαν’’, ειδικά για το Πολιτιστικό Φεστιβάλ Αξιοθέας του Πανεπιστημίου Κύπρου το 2019, καθώς επιμελείται όλες τις αναβιώσεις των ποντιακών παραδόσεων που παρουσιάζει το Σωματείο, όπως Μωμόγεροι, έθιμο του Κλήδονα (Φιτσάκ) κ.α.

Τέλος, συμμετείχε σε διάφορα συνέδρια του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού στην Φρανκφούρτη το 2008-2009, εκπροσωπώντας τον Ποντιακό Ελληνισμό της Κύπρου και ήταν μέλος της Παράλληλης Βουλής για την περίοδο 2019-2021.

No results found