ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Γεννήθηκε στην Άχνα το 1940 και μεγάλωσε στην Αμμόχωστο, τυχαίνει δε να έχει εκ πατρός μικρασιατικές ρίζες. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρακολούθησε μαθήματα Θεάτρου στη Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα και Ραδιοφωνίας στη Βαυαρική Ραδιοφωνία του Μονάχου. Υπηρέτησε στη Μέση Εκπαίδευση και στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, από το οποίο αφυπηρέτησε ως Τμηματάρχης Ραδιοφώνου.

Εξέδωσε δεκατρείς ποιητικές συλλογές, που περιλαμβάνονται στον συγκεντρωτικό τόμο «Ποιήματα 1961-2017» (Ίκαρος, Αθήνα 2019). Παράλληλα κυκλοφόρησε η συλλογή «Σαλιγκάρι και φεγγάρι» (Καλειδοσκόπιο, Αθήνα 2018) που πήρε το Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για Παιδιά, του περιοδικού «Αναγνώστης», το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας στην Κύπρο, και περιλήφθηκε στον Τιμητικό Κατάλογο του ΙΒΒΥ(International Board on Books for Young People) 2022. Επίσης εξέδωσε τρεις τόμους δοκιμίων («Ολισθηρός ιστός Α΄ και Β΄» και «Εν δορί κεκλιμένος») και μια επιλογή κειμένων για τη Λευκωσία (στη σειρά «Μια πόλη στη λογοτεχνία»).

Τιμήθηκε με το Βραβείο της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας (για το βιβλίο «Ρωμανού του Μελωδού: Τρεις Ύμνοι»), το Κρατικό Βραβείο Ποίησης Κύπρου (για τα βιβλία «Το αγγείο με τα σχήματα», «Αχαιών Ακτή», «Αμμόχωστος Βασιλεύουσα») και το Κρατικό Βραβείο Ποίησης της Ελλάδας (για την «Μεθιστορία»). Η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε το Βραβείο Μερόπης Οικονόμου για την ποιητική συλλογή «Θόλος»» και το Βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη για το σύνολο του έργου του. Έλαβε ακόμη το Διεθνές Έπαθλο Καβάφη στην Αίγυπτο, το Αριστείο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς Τεύκρου Ανθία-Θοδόση Πιερίδη και το Βραβείο Γιώργου Φιλίππου Πιερίδη της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου. Είναι επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι επίσης αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.

Μεταφράσεις ποιημάτων του κυκλοφορούν σε δεκαοκτώ αυτοτελείς εκδόσεις στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, σουηδικά, σερβικά, βουλγαρικά, ρουμανικά και αλβανικά.

No results found