ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Ο Γιώργος Καλογήρου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1981. Από την ηλικία των οκτώ ετών πήρε μαθήματα βιολιού και ανώτερων θεωρητικών στο Εθνικό Ωδείο.

Είναι απόφοιτος της Θεολογικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει ολοκληρώσει τον κύκλο σπουδών στο λαούτο, δημοτικό τραγούδι, θεωρία βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής και στη βυζαντινή μουσική (πτυχίο, δίπλωμα) στη σχολή βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής «Eν Χορδαίς» στη Θεσσαλονίκη. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα κρητικού λαούτου με τον Γιώργη Ξυλούρη. Συνεργάστηκε με τους συνθέτες Χρήστο Λεοντή, Μιχάλη Χριστοδουλίδη και Χρυσόστομο Σταμούλη ως ερμηνευτής. Κυκλοφόρησε δύο προσωπικές δισκογραφικές δουλειές, «Καλά το λεν για το φεγγάρι...» σε ποίηση κυπρίων ποιητών και σε στίχους του ιδίου και του Παναγιώτη Θωμά, και «Ο τεπάρισσος» σε ποίηση Γιάννη Κυπρή. Έχει παρουσιάσει συνθετικές εργασίες σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη (“Τραγούδια καταστρώματος”), Γιάννη Ρίτσου (“Αποχαιρετισμός”) και Κώστα Μόντη (“Γράμματα στη μητέρα”).

Έχει γράψει επίσης μουσική για θεατρικές παραστάσεις, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές και συνεχίζει τη συνθετική εργασία στον τομέα της τραγουδοποιείας. Συνεργάζεται με τους στιχουργούς Ανδρέα Παράσχο, Παναγιώτη Θωμά, Μάνο Ορφανουδάκη, και άλλους. Ασχολείται ερευνητικά με το έργο του συνθέτη Γιώργου Κοτσώνη. Εργάστηκε ως τεκμηριωτής μουσικού αρχειακού υλικού στο Αρχείο του ΡΙΚ για την πλατφόρμα «Ψηφιακός Ηρόδοτος ΙΙ». Διετέλεσε μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου.

Διετέλεσε επίσης καθηγητής λαούτου και μαέστρος της Δημοτικής Χορωδίας Δερύνειας με την οποία διοργάνωσε συναυλίες με έργα Ελλήνων συνθετών έχοντας την καλλιτεχνική επιμέλεια. Σήμερα εργάζεται στο ΡΙΚ ως ραδιοφωνικός παραγωγός πολιτιστικής εκπομπής.

No results found