ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου "Αφιέρωμα στον Ελληνισμό του Πόντου"

Πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Εκδήλωση Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου της Ένωσης Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά», στις 19 Μαΐου 2022, ημέρα Πέμπτη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Νεότητας «Παναγία Σουμελά», μέσα στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας για τα 100 Χρόνια Μνήμης και Τιμής για τη Μικρά Ασία.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με Τρισάγιο που τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Καρπασίας Χριστόφορος και κατάθεση στεφάνων στον χώρο του Μνημείου για την Γενοκτονία των 353,000 Ελλήνων του Πόντου, στο Γέρι.

Χαιρετισμούς εκφώνησαν η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποντίων "Παναγία Σουμελά" κ. Λίνα Φενερίδου, η κ. Πόλα Χαντζηνεοφύτου εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομο Προδρόμου, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου κα Μόνα Σαββίδου Θεοδούλου και ο Δήμαρχος Γερίου κ. Νεόφυτος Παπαλαζάρου.

Κύρια ομιλήτρια της εκδήλωσης, ήταν η κα Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλη, πρώην Υπουργός Εξωτερικών, η οποία μίλησε για τα γεγονότα της Γενοκτονίας του Πόντου, κάνοντας παράλληλα και μια αναδρομή στη μακρά ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου. Επίσης, αναφέρθηκε και στις ρίζες της από την Τραπεζούντα του Πόντου.

Ακολούθησε ένα μικρό καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή της παιδικής χορωδίας και του χορευτικού συγκροτήματος του Κέντρου Νεότητας «Παναγία Σουμελά», καθώς επίσης και από τη Χορωδία του Δήμου Γερίου. Η εκδήλωση διανθίστηκε με απαγγελίες. Το πρόγραμμα συντόνιζε η κ. Ελένη Σιμόνοβ, γραμματέας του ΚΝ.

Πρόσκληση

No results found